fredag 17. oktober 2008

Nordmenn i FinlandDe norske frivillige hadde i stor grad meldt seg for å kjempe med finnene mot Sovjet. Den norske Legion og regiment Norge kom aldri dit, men ble satt inn andre steder på Østfronten.
Det var i hovedsak tre norske avdelinger som kom til Finland og kjempet der, nemlig:
Det norske Skikompaniet, 2. norske politikompani og De norske Skijegerne

Det norske Skikompaniet ble opprettet september 1942. Vervingen rettet seg mot idrettsungdom med gode skiferdigheter. Skikompaniet ble en ren norsk avdeling og ble etter utdanningen i Tyskland sendt rett til Finland februar 1943.
I april kom de endelig fram til fronten, der de deltok i speidingsoppdrag og aksjoner i ingenmannsland og bak de sovjetiske linjene.

Utover våren og sommeren 1943 begynte forberedelsene til å sette opp Den norske Skiløperbataljonen, som skulle ta opp i seg både veteraner fra Legionen og andre avdelinger, samt nye rekrutter under utdanning. Senhøstes 1943 var de klar til innsats på finskefronten.

Mesteparten av innsatsen til de norske frivillige i Finland besto i oppklaringspatruljer mot de russiske linjene. Nordmennene var dyktige skiløpere og gjennomførte utallige slike oppdrag. Ofte kom de tett inntil de russiske stillingene, og mange ganger oppsto trefninger og nærkamp. Mange nordmenn ble såret eller drept ved skuddvekslinger og av miner, eller ved granatangrep.

Det kom også til flere større angrep i disse skogstraktene, men i perioden 1943 og fram til våren 1944 var det stort sett stillingskrig langs en lang, buktende og ofte uklar frontlinje fra Østersjøen opp mot Murmansk.

2 kommentarer:

Ståle sa...

Hei, For de av dere som har lyst til å lese Wolfgangs personlige fortelling om russernes storming av Kaprolat høyden st.hans aften 1944, og hvordan det gikk med ham som russisk krigsfange i 10 år i Sibir, kan dere kjøpe boken "glemt Soldat" ved å bestille denne her:
http://www.capris.no/product.aspx?isbn=8253031572

Hilsen Ståle Windingstad

Vidar sa...

Kan anbefale "Glemt Soldat". Vi har benyttet denne boken som en del av bakgrunnsmaterialet til filmen. Det er også foto fra turen tilbake til Kaprolat i 2007 med i den nye utgaven av boken.